Za smrteľné úrazy v Bukoceli v Hencovciach údajne fabrika nemôže

01.11.2012 Vranov nad Topľou

Hencovce 31. októbra (TASR) - V areáli spoločnosti Bukocel so sídlom v Hencovciach, okres Vranov nad Topľou, sa stali v júli tohto roku dva smrteľné úrazy. Inšpektorát práce po ich prešetrení skonštatoval, že pri obidvoch tragédiách k pochybeniam zo strany zamestnávateľa nedošlo.

Prvý smrteľný úraz sa stal v areáli Bukocelu 3. júla tohto roka približne o 07.30 h. Po zásahu elektrickým prúdom tam prišiel o život 52-ročný muž. K nešťastiu malo dôjsť počas toho, ako realizoval natieračské práce na žeriavovej dráhe v objekte pracovnej linky, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik. Inšpektorát práce po ukončení vyšetrovania skonštatoval, že v prípade spomínaného smrteľného úrazu pochybil iba nebohý zamestnanec továrne.

"Tento zamestnanec nedodržal právne predpisy a ostatné predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, s ktorými bol preukázateľne oboznámený, tým, že pred začatím práce neoveril vypnutie hlavného spínača žeriavu, nevybral poistky, čím by odpojil trolejové vedenie, neosadil tabuľku „Nezapínaj, na zariadení sa pracuje“ a pri vystupovaní na hornú podlahu lešenia sa pravou rukou dotkol živých častí prípojnicového rozvodu elektrického portálového žeriava," uviedla pre TASR Katarína Timková z prešovského Inšpektorátu práce. Ako dodala, v prípade zamestnávateľa nedostatky zo strany inšpektorov konštatované neboli.

Okolnosti ďalšieho smrteľného úrazu, ku ktorému došlo v Bukoceli 9. júla, zostali podľa jej slov nevyjasnené. Muža vo veku 23 rokov našli mŕtveho v budove prevádzky spoločnosti v spomínaný deň približne o 10.30 h. "Napriek vyšetrovaniu a spolupráci s lekármi a políciou nebola zistená príčina vzniku tohto pracovného úrazu, a preto v príčinnej súvislosti so vznikom pracovného úrazu nebol konštatovaný ani jeden nedostatok," podotkla Timková.

Polícia v súvislosti s oboma úmrtiami začala trestné stíhania pre prečin usmrtenia. Po ich prešetrení však trestné stíhania zastavila. "Uznesenia o ich zastavení ale zatiaľ nie sú právoplatné, keďže je voči nim ešte možné podať opravný prostriedok," ozrejmil Džobanik.
 

Vyberte región